top of page
  • Writer's pictureForn De Pa Pere Llobet

L'ORIGEN I SIGNIFICAT DEL TORTELL DE REIS

Updated: Dec 23, 2020

Poc a poc es va acostant el Nadal i s'acosta també el dia de Reis. Per aquest motiu volem portar al blog una curiositat, que és l'origen i significat del tortell de Reis.


Segons els estudis, el principal propulsor d'aquest dolç va ser el rei francès Lluís XV. La història diu que un cuiner de la cort va voler mostrar-li la seva admiració i afecte al monarca el dia de l'Epifania (és a dir, el dia dels Reis Mags) amb un tortell tradicional de la seva terra, però quina va ser la seva sorpresa quan va descobrir que en l'interior del pastís hi havia un medalló de diamants que el cuiner i altres membres del servei havien aconseguit recaptant fons entre tots.


Amb aquest senzill gest, es va iniciar la tradició del Tortell de Reis. Lluís XV, que va quedar encantat amb aquest invent i es dedicaria a propagar-lo, introduiria una moneda a l'interior com a sorpresa davant l'aristocràcia francesa i la resta d'Europa. Va ser d'aquesta manera com al llarg del segle XVIII, arribaria a Espanya, on va rebre un acolliment excel·lent per part dels aristòcrates d'aquell llavors.


I la fava? Era una tradició introduïda pel mateix rei. Aquesta consistia a triar a un entre els nens més pobres d'un poble per a coronar-lo com a rei de l'Epifania i complimentar-ho amb regals, vestits i menjar. Aviat el costum passaria de la noblesa al poble pla, sent Madrid i Sevilla importants seus de promulgació d'aquesta peça de rebosteria. A poc a poc, tot el país i les seves colònies a Llatinoamèrica el van anar adherint a la seva cultura fins als nostres dies.



Ara ja sabeu l'origen del Tortell de Reis. Si en voleu un, podeu trobar-ne a la fleca els dies 24,25,31 de desembre i 5 i 6 de gener. Us esperem!!


58 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page